Simptomi raka dojk

To so možni simptomi raka dojk, na katere moraš biti vedno pozorna, še posebej pa pri samopregledovanju dojk. Če opaziš katero koli od spodaj naštetih sprememb, pokliči osebnega zdravnika ali ginekologa, ki te bo napoti v najbljižji center ali ambulanto za bolezni dojk.

Pogosto gre za benigne, nenevarne spremembe, a pomembno je, da jih preveri zdravnik.

Bule in
zatrdline

Bodi pozorna na vse bulice in zatrdline v dojki ali pod pazduho. Neboleča, trda bula z neravnimi robovi je pogosteje rakasta. Je pa rak lahko izražen tudi z občutljivo/bolečo, mehko in okroglo bulo.

Zato je zelo pomembno, da obiščeš zdravnika, ki bo presodil, ali so potrebne dodatne preiskave, npr. mamografija.

Je ta bula rak?

Če zatipaš bulo pod pazduho, ostani mirna. Vzrokov zanjo je lahko več, med njimi pa je rak dojke najmanj verjeten. Najpogosteje gre za vraščeno dlako, lipom ali oteklo bezgavko. Če pa bula v nekaj tednih ne izgine, začne rasti ali postaja vedno bolj boleča, je obvezen obisk zdravnika.

Kaj pa bule v dojkah? Ženske prsi so polne bulic in vozličev, ki se v času menstrualnega cikla spreminjajo. Zato je samopregledovanje tako zelo pomembno. Vedeti moraš, kakšne so tvoje dojke običajno na otip – le tako boš lahko hitro ugotovila, če se pojavi sprememba. Je pa pomembno tudi, kdaj se pregleduješ. Optimalni čas je 7. – 10. dan menstruacijskega cikla!

Vendar pa samopregledovanje ni nadomestilo za mamografijo ali drugo vrsto diagnostike, zato naj bulo ali zatrdlino, ki se ne spreminja z menstrualnim cilkom, vedno pogleda zdravnik.

Spremembe
ali izcedek
iz bradavice

Spremembe v videzu bradavice ali navznoter obrnjena bradavica – če se to pojavi nenadoma – lahko kažejo na raka dojk.

Izcedek iz bradavice je lahko različnih barv in teksur, razlogov zanj pa je več. Lahko ga povzročajo kontracepcijske tablete, nekatera zdravila, ali vnetja. Lahko pa je tudi znak raka dojk, zato je treba obvezno obiskati zdravnika.

Spremembe dojk, ki običajno ne pomenijo raka

Pred ali v času menstruacije so dojke lahko otekle, občutljive, ali celo boleče. V tem času lahko zaradi odvečne tekočine v dojkah zatipaš eno ali več bulic. Zato je najbolje, da samopregled dojk opravljaš 7. – 10. dan menstrualnega cikla.

Med nosečnostjo so lahko dojke na otip bolj grudaste, saj se število mlečnih žlez povečuje, istočasno pa tudi rastejo. Med dojenjem lahko pride do mastitisa – zamašene mlečne žleze, pri katerem je dojka lahko rdeča, topla in občutljiva, čutite pa tudi bulo ali grude.
Če bulo vedno zatipaš na istem mestu, imaš občutek, da je nekaj narobe, vztrajaj, da zdravniki opravijo preiskave. Pogosto se pri mladih ženskah v času dojenja zgodi, da jih zdravniki odslovijo, ker naj bi šlo samo za zamašeno žlezo, kasneje pa izkaže, da je šlo za tumor.
Med nosečnostjo se mamografija uporablja le v primeru suma na raka dojk, v času dojenja pa takoj po dojenju (ali črpanju mleka), saj je takrat dojka manj gosta.

Ko se telo pripravlja na menopavzo, se vrednosti hormonov spreminjajo. Zaradi tega so lahko prsi bolj občutljive, ali bolj grudaste, kot so bile prej.

Če jemlješ hormone, na primer terapijo za lajšanje znakov menopavze, kontracepcijske tablete ali hormonske injekcije, lahko prsi postanejo bolj goste. Zaradi tega je na mamografiji težje razbrati morebitne spremembe. Če jemlješ hormone, na to opozori zdravstveno osebje pred pregledom.

Spremembe
videza

Oteklina celotne dojke ali določenega področja, občutljiva koža, vdolbine ali gubanje kože dojke, rdečica, luskavost ali zadebelitev kože, lahko kažejo na raka dojk.

Deli objavo

Objavi komentar