Kaj poveča tveganje za raka dojk?

Čeprav ni znano, kaj točno ga povzroča, lahko tveganje za raka dojk povečajo določeni dejavniki. Ti ne pomenijo nujno bolezni, povečajo pa možnost, da se razvije rak dojk.

Starost

Možnosti za nastanek raka dojk se povečujejo s staranjem. Približno 70 % obolelih za rakom dojk je starejših od 50 let. V Sloveniji so zato ženske po 50. letu avtomatsko vključene v presejalni program DORA, ki z rednimi mamografijami skrbi za zgodnje odkrivanje raka dojk.

A to ne pomeni, da so mlade ženske pred rakom varne! Vedno pogosteje prihaja do raka dojk tudi pri mlajših ženskah, pri nekaterih celo v zgodnjih 20. letih. Zato je samopregledovanje dojk ključnega pomena, saj je to v mladih letih edina metoda za zgodnje odkrivanje raka.

Zgodovina raka ali bolezni dojk

Ženske, ki so že imele raka dojk, imajo večje tveganje, da ponovno zbolijo. Bolezen se lahko pojavi na isti ali na drugi dojki.

Tveganje se nekoliko poveča tudi pri ženskah z benignimi (nerakastimi) boleznimi dojk, zato se zdravniki pogosto odločijo za kontrolne preglede, da se stanje spremlja.

Goste dojke

Goste dojke sicer ne pomenijo večje možnosti za nastanek raka, se pa zmanjšuje možnost, da bi ga z običajnimi diagnostičnimi metodami zgodaj odkrili. Gosto tkivo dojk je na mamografiji namreč težje pregledno, tveganje pa se povečuje z večjo gostoto dojk.

Bolj gosto prsno tkivo je pogosto dedovano, lahko pa se pojavi tudi pri ženskah, ki nimajo otrok, so prvega otroka rodile pozno, po menopavzi jemljejo hormonsko terapijo, ali pijejo alkohol.

Večja izpostavljenost estrogenu in hormonska terapija

Dolgoročno izpostavljanje estrogenu, ki je najvišji v času menstruacije, lahko poveča tveganje za raka dojk. Zato so bolj izpostavljene ženske, ki so menstruacijo dobile zgodaj ali jo pozno izgubile, imele prvega otroka pozno ali niso nikoli rodile.

Na tveganje vpliva tudi jemanje hormonske terapije za obvladovanje simptomov menopavze.

Rak dojk
v družini

Ženske, katerih sorodnice v prvem kolenu so imele raka dojk, imajo 2- do 3-krat večje tveganje. Tveganje je še večje, če sta mama ali sestra zboleli mladi.

Tveganje je večje tudi pri osebah z mutacijami v genih, ki dokazano povečajo tveganje za nastanek raka dojk: BRCA1 in BRCA2, CHEK2, ATM in NBN. Stopnja ogroženosti je odvisna od spremenjenega gena, najvišja pa je pri BRCA1 in BRCA2 (60-85 %).

Če ima eden od staršev mutacijo katerega od omenjenih genov, je možnost, da jo bo otrok podedoval 50 %. Spol starša ali otroka pri tem ne igra nobene vloge.

Obsevanje dojk ali prsnega koša

Zdravljenje z obsevanjem prsnega koša poveča tveganje za raka dojk z začetkom 10 let po zdravljenju. Tveganje je odvisno od količine sevanja in starosti.

Zdravljenje raka ene dojke z obsevanjem naj ne bi predstavljalo povečanega tveganja za raka v drugi dojki.

Za ženske z mutacijo BRCA1 ali BRCA2 lahko izpostavljanje sevanju, kot je na primer rentgen prsnega koša, dodatno poveča tveganje za raka dojk, še posebej če je do sevanja prišlo pred 20. letom starosti.

Debelost

Debelost (indeks telesne mase nad 30) še posebej poveča tveganje za raka dojk pri ženskah po menopavzi, ki niso uporabljale nadomestne hormonske terapije.

Pitje alkohola

Vemo, da je pitje alkohola škodljivo za zdravje, poveča pa tudi tveganje za nastanek raka dojk. Več alkohola kot popijete, večje je tveganje. Občasen kozarec vina ob kosilu vam verjetno ne bo škodil, izogibajte pa se rednemu, predvsem pa prekomernemu pitju alkoholnih pijač.

Deli objavo

Objavi komentar